Web Analytics Made Easy - Statcounter

افزایش قیمت مسکن و اجاره بها داد همه را بلند کرده، از رئیس‌جمهور تا مردم کوچه و بازار، در این میان رئیس اتحادیه مشاورین املاک اصفهان معتقد است بازار مسکن نیاز به قانون دارد تا مثل این روزها هیجانی نشود و از دسترس سوداگران دور بماند.

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، روی کاغذ این طور به نظر می‌رسد که کشورهای وسیعی مانند ایران که در طول و جغرافیایی گسترده‌ای از این کره خاکی واقع شده‌اند نباید مشکل کمبود و یا گرانی مسکن داشته باشند، اما در واقعیت اینطور نیست، تمایل به شهرنشینی در این سال‌ها، نسبت جمعیت روستایی به شهری را که در دهه ۳۰ خورشیدی ۷۰ به ۳۰ بود بر عکس کرده و به هر اندازه که شهرها میزبان مهاجران بیشتری بودند گرانی مسکن بیشتری هم تجربه کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسکن که همچون بازارهای دیگر باید از مکانیزم عرضه و تقاضا پیروی می‌کرد وارد بازار سفته بازی شد و دلالان با ورود با به حوزه انبوه سازی برج‌های متعددی را بنا کردند که قرار نبود مستأجری در آن‌ها حضور پیدا کند تا پس از چندبرابر شدن قیمت‌ها و سر وقت مناسب به بازار عرضه شوند.

راهکاری که در دهه ۸۰ جواب داد اما دنبال نشد

در دهه هشتاد پس از یک موج گرانی در بازار مسکن، با شروع طرح مسکن مهر استوار بر سه اصل حذف هزینه زمین، انتقال سود حاصل از ساخت به مصرف‌کنندگان مسکن و اعطای وام ساخت، این بازار به ثبات نسبی رسیده بود؛ در صورت تداوم این طرح دیگر تقاضای انباشته‌ای در بازار مسکن وجود نداشت و افزایش شدید قیمت مسکن و اجاره نیز علتی نمی‌توانست داشته باشد زیرا هر خانواده‌ای متناسب با توان خود می‌توانست صاحب خانه شود.

اما با روی کار آمدن دولت یازدهم و سکان‌داری عباس آخوندی بر بخش مسکن کشور، امید خانوارهای متوسط و ضعیف جامعه برای خانه‌دار شدن تبدیل به یأس شد. با تلاش آخوندی، هیأت دولت در جلسه ۸ آبان ماه ۹۲، عملاً دستور توقف مسکن مهر در دولت یازدهم صادر شد و حتی تکمیل خانه‌های باقیمانده نیز پس از چندین سال همچنان به اتمام نرسیده است.

در چنین شرایطی و پس از انباشته شدن تقاضا در سال‌های اخیر، رشد قیمت‌ها در بازار مسکن پس از آغاز نوسان ارز و با کمی فاصله از اوایل سال ۹۷ آغاز شد و به تدریج از تهران به سایر کلانشهرها همچون اصفهان سرایت کرد و حتی پروژه طرح اقدام ملی مسکن هم هنوز نتوانسته پاسخی به این تقاضای انباشته شده باشد.

 

رکود تورمی شدید در بازار مسکن

البته این افزایش تقاضا به دلیل رشد قیمت نتوانست بازار را رونق بدهد و اتفاقاً بازار مسکن در رکود فرو رفت به طوری که آمار خرید و فروش در بازار ملک به شدت منفی بوده و آمارهای کشوری نشان می‌دهد، این اعداد در شهریور ماه سال گذشته به پایین‌ترین حد خود در ۱۰ سال اخیر رسید و این یعنی عمق رکود در بازار مسکن در سال ۹۸ حتی از وضعیت وخیم سال ۹۴ نیز بیشتر است.

این در حالی است که بررسی‌های فارس نشان داد تقریباً در تمامی مناطق ۱۵ گانه شهر اصفهان قیمت مسکن در زمستان ۹۸ نسبت به زمستان ۹۶ شاهد افزایش دو برابری قیمت‌ها بوده است و با توجه به رشد نامتناسب درآمد خانوارها، فاصله زمانی برای صاحب خانه شدن از هر زمان دیگری بیشتر شد.

مستاجر: اجاره خانه ۷۰ و مطب ۱۰۰ درصد بیشتر شده است

مستأجری که در مطب دندانپزشکی مشغول به کار است به خبرنگار فارس می‌گوید: هم مطب و هم خانه‌ام اجاره‌ای است، سال گذشته اجاره مطب ۸۰۰ هزار تومان و اجاره منزل ۱.۵ میلیون تومان بود، این مبلغ اجاره در کنار اقساطی که پرداخت می‌کردم و هزینه خوراک و پوشاک و مخارج روزمره مطب، تقریباً کل باقی مانده درآمدم بود و امکان پس‌انداز نداشتم.

او ادامه می‌دهد: سال جاری صاحب‌خانه برای تمدید اجاره‌ منزل هفتاد درصد و صاحب مطب برای اجاره مطب صد درصد درخواست افزایش اجاره داشتند با توجه به اینکه درآمدم به خاطر افزایش سرسام‌آور متریال مصرفی مطب خیلی کم شده به هیچ وجه توان پرداخت اجاره جدید رو ندارم و باید منزل و مطب را به جایی کوچک‌تر و ضعیف‌تر منتقل کنم تا همان حدود اجاره پارسال را بتوانم پرداخت کنم.

این مستأجر جوان اضافه می‌کند:  سه سال قبل مطب را از مناطق حاشیه شهر به مرکز شهر منتقل کردم و برنامه داشتم که بعد از پنج سال از استقرار مطبم خیز بردارم برای خرید ملک که با شرایط جدید دیگر قصد و توان خرید ندارم.

مشاور املاک: تلافی گرانی‌ها را بر سر مستأجر در می‌آورند

یکی از مشاوران املاک اصفهانی در خصوص افزایش قیمت‌ها با بیان این که برخی از صاحب خانه‌ها تلافی گرانی‌ها را بر سر مستأجر در می‌آورند، تصریح کرد: به دلیل شیوع ویروس کرونا، شرایط اقتصادی افراد مناسب نیست و آن‌هایی که صاحب خانه هستند ترجیح می‌دهند با گرفتن اجاره بیشتر درآمد کسب کنند.

وی تاکید کرد: در شرایط حال حاضر مستاجران سعی می‌کنند با موجر خود کنار بیایند، چون می‌دانند اگر بخواهند جای جدیدی را انتخاب کنند شرایط سخت‌تری در پیش دارند.

 

رئیس اتحادیه: بازارِ بی‌قانون، هیجانی شده است

رسول جهانگیری رئیس اتحادیه مشاورین املاک اصفهان نیز عنوان کرد: افزایش قیمت هیجانی و نامتعارف در بازار پس از کاهش تدریجی محدودیت‌ها و باز شد بازارها به رهن و اجاره هم کشیده شده است.

وی تصریح کرد: اعتقاد داریم قیمت‌ها باید بر اساس قانون مشخص شود، اما به دلیل نبود قانون از همکاران تقاضا دارم اجاره بهای نامتعارف را پاسخ ندهند و ثبت نکنند؛ همچنین از مالکان سؤال می‌کنم آیا درآمد خانوارها مشابه قیمت‌های بازار رشد داشته که بتوانند از پس اجاره بها بربیایند؟

جهانگیری افزود: به دلیل نوسانات بازار پس از یک ثبات چند ماهه، دوباره در هفته‌های اخیر شاهد هیجاناتی در بازار بودیم، بخشی از نقدینگی به سمت مسکن آمده و باعث افزایش معاملات در این حوزه شده است، با توجه به نیاز مسکن که یک نیاز ثابت و همیشگی در بازار است، جذابیت سرمایه‌گذاری دارد و به همین دلیل همواره یک انتخاب برای کسانی بوده که قصد سرمایه‌گذاری داشته‌اند.

رئیس اتحادیه مشاورین املاک اصفهان تاکید کرد: مسکن طوری نیست که اجباری بشود آن را تغییر داد، هر مالک طبق قانون می‌تواند با قیمتی که مدنظر دارد ملکش را بفروش، به همین دلیل نمی‌شود به صورت دستوری آن را ارزان کرد و طبق عرضه و تقاضا انجام می‌شود.

معاون اداره‌کل راه و شهرسازی: سرمایه‌گذاران در بازار مسکن قطعاً ضرر می‌کنند

این که در این سال‌ها به خانه و آپارتمان به دید سرمایه‌گذاری نگاه شده، حقیقتی انکارنشدنی است اما در خصوص سرمایه‌گذاری در حوزه مسکن ایمان طاهر معاون مسکن و باز آفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی استان اصفهان می‌گوید: امروز زمان مناسبی برای سرمایه‌گذاری نیست، زیرا همیشه در بحران‌ها افزایش قیمت داریم و در حال حاضر در بازار مسکن حباب وجود دارد.

طاهر تأکید کرد: کسانی که به دنبال سرمایه‌گذاری وارد بازار مسکن شوند قطعاً ضرر خواهند کرد، زیرا دولت به دنبال اختصاص مالیات بر خانه‌های خالی است و دلالان در این میان به طور قطع ضرر خواهند کرد؛ در همین راستا از نمایندگان دوره جدید مجلس خواهشمندیم که بر روی این مسأله توجه داشته باشند و با بستن مالیات بر خانه‌های خالی جلوی دلالان بازار مسکن را بگیرند.

 

تسهیلاتی که خرید خانه را تسهیل نمی‌کند

از سوی دیگر موضوع تسهیلات بانکی مطرح است که به گفته کارشناسان نقش پررنگی در خانه‌دار شدن مردم دارد، در حال حاضر بانک مسکن تسهیلاتی همچون فروش اقساطی خرید واحد مسکونی، مشارکت مدنی جهت احداث واحد مسکونی، جعاله تعمیر و فروش واحد مسکونی و احداث مسکن روستایی را ارائه می‌کند که یکی از شاخص‌ترین این تسهیلات «وام مسکن یکم» است.

طبق آنچه در سایت بانک آمده، شرایط متقاضی دریافت وام مسکن یکم دارای حداقل ۱۸ سال تمام با درآمد مستقل و مکفی است، متقاضی و همسر وی از تسهیلات بانک مسکن و سایر بانک‌ها جهت خرید، احداث واحد مسکونی، انتقال سهم الشرکه یا تعمیر واحد مسکونی و نیز از امکانات دولتی برای تهیه مسکن استفاده نکرده باشد، همچنین شرط تعلق گرفتن این وام برای مسکنی است که کمتر از ۱۵ سال ساخت بوده و سند داشته باشد.

مبلغ این وام در شهر تهران به صورت انفرادی ۸۰۰ میلیون ریال، در مراکز استان و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت به صورت انفرادی ۶۰۰ میلیون ریال و سایر مناطق شهری به صورت انفرادی معادل ۴۰۰ میلیون ریال است که اگر زوجین هر دو اقدام کنند این اعداد به دو برابر افزایش می‌یابد که در این صورت یک زوج در کلان‌شهر اصفهان می‌توانند با سپرده کردن ۶۰ میلیون تومان در پایان یک سال ۱۲۰ میلیون تومان وام دریافت کنند که اقساط آن در ماه حدود ۱.۳ میلیون تومان می‌شود.

شرایط سخت وام مسکن

حال اگر این زوج بخواهند در اصفهان با استفاده از وام مسکن یکم خانه‌ای خریداری کنند کار سختی در پیش خواهند داشت چرا که چند محدودیت اصلی دارند، نخست آن که مسکن مورد نظر حتماً باید در محدوده شهر اصفهان باشد و برای مثال در بهارستان نمی‌توانند خانه‌ای بخرند، محدودیت دوم شرط ۱۵ سال ساخت است به عبارت دیگر خانه کلنگی نمی‌توان با این وام خریداری کرد و نیز الزام داشتن سند است که باعث می‌شود بسیاری از خانه‌های قولنامه‌ای از لیست خرید خارج شوند.

از همه این‌ها گذشته مهم‌ترین محدودیت در حال حاضر این است که بتوان خانه‌ای در محدوده قیمتی ۲۰۰ میلیون تومان پیدا کرد که بتوان پس از گرفتن وام، با آن خانه خریداری کرد، اگر قیمت‌ها به سال ۹۶ برگردد با همین مبلغ می‌توان یک خانه نقلی در برخی نقاط شهر انتخاب کرد اما در دی ماه ۹۸ باید به سراغ حاشیه‌های دور از مرکز شهر رفت تا شاید آنجا به نتیجه رسید.

بررسی‌های فارس در اواخر سال ۹۸ نشان داد در کلان‌شهر اصفهان میانگین خانه‌ای معمولی در محله متوسط از متری ۵ میلیون تومان کمتر نیست و این عدد به نسبت کیفیت خانه و محل آن افزایش می‌یابد. 

هر چه به سمت شمال شهر حرکت کنیم، قیمت‌ها نیز نزولی‌تر می‌شوند، برای مثال قیمت یک واحد ۱۰۵ متری صفر در خیابان طیب، متری ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان قیمت‌گذاری شده است. در خیابان شیخ طوسی (۲۴ متری) خیابان پروین، یک واحد ۱۰۳ متری ۷ سال ساخت، متری ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان اعلام قیمت شده و این عدد برای محدوده دروازه تهران و خیابان باهنر هر متر ۵ میلیون و ۳۲۶ هزار تومان است. 

تسهیلات مسکن کفاف یک اتاق را هم نمی‌دهد

با احتساب این قیمت‌ها یک زوج اگر هر دو برای وام مسکن اقدام کنند با ۶۰ میلیون سپرده و ۱۲۰ میلیون وامی که می‌گیرند خانه‌ای حدود ۳۰ متری می‌توانند خریداری کنند، به عبارت دیگر با توجه به متراژ بزرگ خانه‌ها در اصفهان بعید به نظر می‌رسد که بتوان با این وام خانه‌ای خرید.

البته بررسی میدانی خبرنگار فارس از بنگاه‌های معاملاتی شهر و سایت‌های خرید و فروش خانه نشان می‌دهد در صورت دقیق‌تر شدن شاید بتوان با ۲۰۰ میلیون تومان در کلان‌شهر اصفهان خانه‌ای با شرایط خاص خرید، برای مثال منطقه خانه اصفهان تا محدوده خیابان امام خمینی قیمت آپارتمان‌هایی که بین ۵ تا ۱۵ سال ساخت هستند متری ۴ میلیون است و این یعنی می‌توان یک واحد آپارتمان ۵۰ متری در این محدوده خریداری کرد.

و یا خیابان بلند آتشگاه که یک واحد ۱۳۰ متری دو خوابه در ابتدای آن متری ۵.۹ میلیون تومان آگهی شده، در ادامه آن یک واحد ۸۶ متری دو خوابه متری ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان و در خیابان بهشت آتشگاه نیز واحد ۱۸۰ متری ۲ ساله، متری ۳ میلیون و ۷۰۰ تومان آگهی شده است.

به غیر از مناطق «خانه اصفهان»، «خیابان امام خمینی» و «آتشگاه» می‌توان به «زینبیه» و «مشتاق سوم» هم اشاره کرد، در این مناطق نیز هنوز می‌توان خانه‌هایی پیدا کرد که با شرایط وام هم‌خوانی داشته و قیمت هر مترمربع از آن‌ها کمی کمتر از ۴ میلیون تومان باشد، برای نمونه آپارتمان ۸۶ متری در منطقه زینبیه که ۸ سال از ساخت آن می‌گذرد به قیمت ۲۲۵ میلیون تومان برای فروش گذاشته شده و یا آپارتمان دیگری در شهرک زاینده‌رود به متراژ ۷۵ متر به قیمت ۲۲۰ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

 

در مجموع باید گفت تسهیلات موجود برای خرید یک واحد منزل مسکونی در کلان‌شهر اصفهان جوابگو نیست و یا حداقل انگیزاننده متقاضیان مسکن نیست، بانک مرکزی هفته قبل سقف وام مسکن از محل اوراق را افزایش داد اما تسهیلات دیگر همچنان منتظر تغییری از سوی بانک مرکزی هستند.

و البته مساله مهمتر از تسهیلات مدیریت بازار با ابزارهای حاکمیتی همچون مالیات و ضوابط قانونی است تا نگاه به مسکن از یک کالای سرمایه‌ای به یک کالای مصرفی تغییر کند، در کنار این اقدامات نیم نگاهی به تجربه های نسیتا موفقی همچون مسکن مهر نیز می‌تواند راهگشا باشد.

انتهای پیام/۶۳۰۶۴/ص۳۰/

منبع: فارس

کلیدواژه: خبر گزاری فارس کلان شهر اصفهان بازار مسکن املاک اصفهان میلیون تومان سرمایه گذاری رئیس اتحادیه افزایش قیمت واحد مسکونی هزار تومان صاحب خانه سال ساخت ۴ میلیون ۵ میلیون حال حاضر وام مسکن خانه ای یک واحد قیمت ها خانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۷۲۹۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نرخ رهن در بازار مسکن؛ رهن کامل در عبدل آباد با ۶۰۰ میلیون تومان

به گزارش خبرنگار مهر، یکی از مهمترین محورهای زندگی بشریت حول مساله مسکن عنوان شده و با توجه به اهمیت بازار مسکن در کشور به دلیل ارتباط مستقیم با وضعیت معیشت و رفاه زندگی مردم، خبرگزاری مهر قصد دارد در سلسله گزارش‌هایی قیمت خرید، رهن و اجاره واحدهای مسکونی در مناطق مختلف تهران را به صورت مجزا بررسی کند.

در گزارش‌های متعدد اخیر با توجه به افزایش قیمت مسکن در پایان سال (۱۴۰۲)، به بررسی وضعیت نرخ رهن و اجاره «منطقه ۱۳» و «منطقه ۱۴» و «منطقه ۱۵» و «منطقه ۱۶» و «منطقه ۱۷» و «منطقه ۱۸» پرداختیم؛ حال قصد داریم در گزارش پیش رو نرخ رهن و اجاره مسکن در «منطقه ۱۹» تهران را بررسی کنیم.

براساس گفته برخی از کارشناسان فعال این است، تعداد معاملات بیش از هر چیز وابسته به سایر بازارهای سرمایه‌گذاری و به‌ویژه نرخ ارز بود، با افزایش قیمت دلار حجم معاملات مسکن افزایش می‌یافت و با افزایش حجم معاملات مسکن نهایتاً قیمت‌ها در بازار املاک و مستغلات روند صعودی به خود می‌گرفت.

روند معاملات در سال ۱۴۰۲، متفاوت از همیشه شکل گرفت؛ زیرا در بسیاری از ماه‌های سال ۱۴۰۲ تعداد معاملات رسمی کمتر از ۲۰۰۰ یا بعضاً کمتر از ۱۰۰۰ معامله در ماه بود. حتی افزایش قیمت دلار در ماه های پایانی سال نتوانست تکانه جدی در حجم معاملات ایجاد کند.

کاهش قدرت خرید مسکن و افزایش مداوم قیمت‌ها در صنعت ساختمان موجب تعمیق رکود در بازار شده است.

یک آپارتمان ۸۲ متری دوخوابه در منطقه ۱۹ محله «خانی‌آباد نو» تهران با پرداخت ۳۰۰ میلیون تومان ودیعه و کرایه ماهیانه ۳ میلیون تومان قابل اجاره و این واحد ساخت (۱۳۸۲) است.

همچنین برای رهن کامل یک واحد آپارتمان ۸۰ متری دوخوابه، ۲ سال ساخت در همین منطقه در محله «عبدل‌آباد» تهران، نیازمند ۶۰۰ میلیون تومان ودیعه خواهید بود.

قیمت رهن واحدهای دیگر در منطقه ۱۹ تهران را در جدول زیر بررسی کنید؛

محله و خیابان (منطقه ۱۹)

متراژ ساختمان

قیمت اجاره (تومان)

قیمت رهن (تومان)

اسفندیاری - بوستان ۶۳ ۱,۵۰۰,۰۰۰ ۵۵۰,۰۰۰,۰۰۰
بهمن‌یار ۶۰ ۲,۰۰۰,۰۰۰ ۳۵۰,۰۰۰,۰۰۰
خانی‌آباد نو ۸۲ ۳,۰۰۰,۰۰۰ ۳۰۰,۰۰۰,۰۰۰
دولت‌خواه ۸۰ _ ۵۵۰,۰۰۰,۰۰۰
عبدل‌آباد ۸۰ _ ۶۰۰,۰۰۰,۰۰۰
نعمت‌آباد ۸۲ ۳,۵۰۰,۰۰۰ ۵۰۰,۰۰۰,۰۰۰
شهرک شریعتی ۸۵ ۳,۰۰۰,۰۰۰ ۷۰۰,۰۰۰,۰۰۰
کد خبر 6092329 زهره آقاجانی

دیگر خبرها

  • ساخت مسکن کارگری در یزد/ خانه دار شدن همه کارگران
  • حال مستأجران بهتر می شود؟!
  • پیام مشخص از بازار مسکن؛ جمعیت خانه‌ندار‌ها چه می‌گوید؟
  • ۶ برنامه برای کنترل بازار اجاره
  • ساخت ۲ هزار و ۵۰۰ واحد مسکن اقتصادی در تهران | این خانه ها در چه متراژ و قیمتی ساخته می شوند؟
  • نقش انتخابات آینده آمریکا بر قیمت مسکن چیست؟
  • نرخ رهن در بازار مسکن؛ رهن کامل در عبدل آباد با ۶۰۰ میلیون تومان
  • نرخ خرید بازار مسکن؛ با ۵ میلیارد تومان صاحب‌خانه شوید +جدول
  • شب عید املاکی‌ها، روز سیاه مستاجرها
  • اهدای تسهیلات نوسازی به واحدهای فرسوده روستایی کرمانشاه